aerol90_2U

_perkongsian merupakan suatu wadah untuk medan dakwah ke arah kebaikan_
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 APA HUKUM "COUPLE"

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
avatar

Posts : 15
Join date : 19/02/2012
Age : 27
Location : selangor

PostSubject: APA HUKUM "COUPLE"   Mon Feb 20, 2012 3:09 pm

Islam: Hukum Couple Dalam Islam
Apabila Ulama Syaikh Muhammad bin Shaleh al-Utsaimin ditanya tentang hubungan cinta sebelum bernikah, beliau menjawab, jika hubungan itu sebelum nikah, baik sudah melamar ataupun belum, maka hukumnya adalah HARAM, kerana tidak boleh seseorang untuk bersenang-lenang dengan wanita asing (bukan mahramnya) baik melalui ucapan, memandang, atau berdua-duaan.

Sebagaimana Rasulullah SAW bersabda:
Janganlah seorang lelaki berdua-duaan dengan seorang wanita kecuali ada bersama-sama mahramnya, dan janganlah seseorang wanita berpergian kecuali bersamamahramnya...

HARAM tetap HARAM... jangan main-main dengan hukum ALLAH.. Ingatlah, semua yang kita buat di dunia, akan ditayangkan semula di akhirat..

Bangga ada couple? Astaghfirullahal'azim! Janganlah kita tergolong dalam orang yang bangga melanggar hukum ALLAH.. menayang-nayang bahawa anda sudah bercouple.. gambar berdua?
atau gambar si dia? banggakah? Dan jangan kita tergolong dalam golongan orang yang menggalakkan couple...bagaimana? kalau anda tengok golongan ni, mesti komen dan testi anda, "waa..sweetnye korang berdua ni" (padahal belum kahwin lagi, kan?) "jaga cik abang/cik adik awak tu elok2" (ewww....)

astaghfirullah..
astaghfirullah..
astaghfirullah..

Selemah-lemah iman pun adalah dengan membenci maksiat dalam hati kan..menurut Ibnu Taimiyyah, sesiapa yang tidak mmbenci sesuatu maksiat yangdie nmpak, takut-takut terkeluar dari iman..nauzubillahi min zalik

Masih belum terlewat untuk bertaubat!
Back to top Go down
View user profile http://aerol90.forumms.net
Admin
Admin
avatar

Posts : 15
Join date : 19/02/2012
Age : 27
Location : selangor

PostSubject: Re: APA HUKUM "COUPLE"   Mon Feb 20, 2012 3:43 pm

Back to top Go down
View user profile http://aerol90.forumms.net
Admin
Admin
avatar

Posts : 15
Join date : 19/02/2012
Age : 27
Location : selangor

PostSubject: JANGANLAH KAMU DEKATI ZINA   Mon Feb 20, 2012 3:46 pm

Dan sesiapa yang melakukan perbuatan keji (zina) Evil or Very Mad di antara perempuan-perempuan kamu, maka carilah empat orang lelaki di antara kamu yang menjadi saksi terhadap perbuatan mereka. Kemudian kalau keterangan-keterangan saksi itu mengesahkan perbuatan tersebut, maka kurunglah mereka (perempuan yang berzina itu) dalam rumah hingga mereka sampai ajal matinya atau hingga Allah mengadakan untuk mereka jalan keluar (dari hukuman itu).

(Surah An-Nisa' : Ayat 15)
Back to top Go down
View user profile http://aerol90.forumms.net
Sponsored content




PostSubject: Re: APA HUKUM "COUPLE"   

Back to top Go down
 
APA HUKUM "COUPLE"
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
aerol90_2U :: REMAJA-
Jump to: