aerol90_2U

_perkongsian merupakan suatu wadah untuk medan dakwah ke arah kebaikan_
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 DAKWAH PEMBINA UMMAH

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
avatar

Posts : 15
Join date : 19/02/2012
Age : 28
Location : selangor

PostSubject: DAKWAH PEMBINA UMMAH   Sun Feb 19, 2012 9:42 pm

Salam untuk semua yang mengunjungi forum ini Very Happy Very Happy

...sebarang perkongsian untuk ke arah kebaikan amatlah dialu-alukan...semoga perkongsian ini mampu mentarbiahkan diri kita,keluarga,masyarakat dan AGAMA ISLAM yang kita cintai...INSYAALLAH... bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://aerol90.forumms.net
Admin
Admin
avatar

Posts : 15
Join date : 19/02/2012
Age : 28
Location : selangor

PostSubject: KONSEP DAKWAH DALAM ISLAM   Tue Feb 21, 2012 1:55 pm

Assalamualaikum, salam sejahtera sahabat ain sekalian.Moga semuanya dalam keadaan baik belaka dan dirahmati Allah SWT, aamiin.

Perkataan dakwah sering dikaitkan hanya layak disampaikan oleh golongan tertentu sahaja seperti alim ulama, ustaz, ustazah, malah yang mempunyai sijil pengikhtirafan sahaja layak untuk berdakwah.Masyarakat masih beranggapan berdakwah ini hanya layak buat ilmuwan atau cendiakawan Islam sahaja.

Pengertian Dakwah dalam Islam adalah menyeru, mengajak, memanggil umat manusia untuk beriman dan taat kepada Allah SWT serta kembali kepada ajaran NYA yang sebenar.

Kita amati pengertian Dakwah bagi para ahli dakwah:

Muhammad al-Ghazali memberi penerangan istilah dakwah sebagai satu program (barnamij) yang lengkap, yang kesemua peringkatnya mengandungi semua ilmu pengetahuan yang menjadi satu keperluan kepada manusia bagi menjelaskan tujuan dan matlamat hidup dan bagi menyingkap panduan jalan yang menjadi petunjuk kepada mereka.

Dalam pengertian mengikut Dr. Yusuf al-Qaradawi pula, beliau mendefinisikan dakwah sebagai usaha membawa orang lain kepada agama Islam, supaya mengikut petunjuk agama ini, melaksanakan segala ketetapannya di muka bumi ini, mengkhususkan segala bentuk penghambaan diri, permohonan dan taat kepada Allah sahaja, melepaskan diri dari segala kongkongan yang bukan daripada Allah (taghut) yang terpaksa dipatuhi, memberi hak kepada orang lain yang ditentukan hak oleh Allah, menyeru kepada kebaikan dan mencegah segala kemungkaran, dan bejihad pada jalan-Nya.

Adam Abdullah al-Auri dalm kitabnya Tarikh al-Dakwah al-Islamiyah baina al-Ams ila al-Yaum menjelaskan bahawa dakwah ialah memalingkan pandangan dan pemikiran manusia kepada pandangan dan pemikiran yang berdasarkan akidah, kerana dakwah merupakan satu seruan bagi menyelamatkan manusia daripada kesesatan yang hampir-hampir mereka terjerumus kedalamnya.

Dr. Abu al-Majd al-Sayyid Nawfal menjelaskan bahawa yang dimaksudkan dengan dakwah itu ialah usaha golongan yang mempunyai kemampuan memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada sasaran untuk membawa mereka kepada Islam dan menjauhkan mereka daripada kepercayaan selain kepada Allah dengan cara-cara tertentu.

Dr. Ra’uf Shalabi menerangkan bahawa dakwah Islamiah itu ialah gerakan membawa atau mengubah masyarakat daripada keadaan kekufuran kepada keadaan keimanan, daripada keadaan kegelapan kepada keadaan cahaya dan daripada keadaan sempit kepada keadaan lapang, di dunia dan di akhirat.

Kesimpulannya bahawa dakwah itu merupakan satu usaha seseorang atau berkumpulan untuk menyeru manusia dengan menggunakan beberapa pendekatan tertentu untuk membawa manusia kepada keredhaan Allah.

Nasihat juga merupakan satu dakwah. Apabila seseorang itu terus merasakan diri masih tidak sempurna untuk memberi nasihat atau menyeru kepada kebaikan, sememangnya manusia ini semuanya tidak ada yang sempurna. Tetapi kita perlu ingat bahawa kita berilmu, ilmu itulah apabila diamal dan mengajak orang lain bersama-sama melakukannya ia merupakan satu dakwah atau satu kebajikan kepada umat Islam (Ilmu yang baik).

(http://qaulalhaq.wordpress.com/2010/12/20/definisi-dakwah-mengikut-pendapat-tokoh-tokoh-islam/)(latar belakang penulis=penuntut UIAM)

Kita telah fahami pengertian dakwah daripada para ilmuwan Islam.Namun, untuk apakah tujuan Dakwah itu sendiri???

Tujuan Dakwah adalah mengubah pandangan hidup manusia bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah sementara kerana yang berkuasa ke atas segalanya adalah Allah SWT.Berdakwah penting dalam menyebarkan agama Islam kepada bukan hanya pada umat Islam, tetapi juga kepada mereka yang masih tercari-cari makna sebenar kehidupan ini.Tanpa dakwah, Islam tidak akan berkembang dan yang tinggal hanya Islam keturunan.

Dakwah amatlah penting dalam mengembalikan manusia kepada Allah SWT yang satu, TIADA yang lain selain Allah SWT.Mengajak manusia kepada kebaikkan dan mencegah manusia daripada melakukan kemungkaran adalah satu perkara wajib kita lakukan bagi setiap umat Islam.Tidak timbul soal tiada tauliah ustaz atau ustazah.Masakkan mencegah seseorang daripada memakan sesuatu yang haram itu juga tugas ustaz/ustazah?Sebaik-baiknya apabila melihat kemungkaran berlaku di depan mata tegurlah dengan cara yang berhemah dan bersesuaian.Walau ilmu yang sedikit itu disampaikan, tetapi selagi ilmu yang sedikit itu disampaikan dapat memberikan manfaat kepada yang lain, maka ilmu yang ada itu tidak akan basi.Apalah guna ilmu yang sedikit itu jika tidak disampaikan, maka sia-sia dan tidak bergunalah ilmu itu.

Islam keturunan?Kenapa ain katakan demikian? Lihat saja apa yang berlaku di depan mata kita.Sijil kelahiran, kad pengenalan saja menunjukkan seseorang itu beragama Islam.Namun, perlakuan, percakapan, pergaulan, penampilan tidak menunjukkan sifat seorang muslim yang sebenar.Segala aspek kehidupan dan aktiviti harian kita sebenarnya melibatkan keimanan kita pada Allah SWT.Ketrampilan dan keperibadian diri sebagai seorang muslim juga amat penting.Namun, ianya tidak akan terjadi sekiranya tiada kesedaran dalam membetulkan akidah dalam diri sendiri.Maka, pentingnya menjalankan kegiatan berdakwah dalam Islam bagi membetulkan akidah kita sebagai seorang muslim agar tidak terus terjerumus dalam lembah kekufuran.


Dalam Al-Quran ada dinyatakan berkenaan dakwah:
Allah SWT berfirman:

"Dan hendaklah ada diantara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikkan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang mungkar; merekalah orang-orang yang beruntung.." Surah Ali Imran:104

"Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang mungkar.." surah Ali Imran:110

"Dan orang-orang yang beriman,lelaki dan perempuan,sebahagian mereka (adalah) menjadi penolong sebahagian yang lain.Mereka menyuruh (mengerjakan) ma'ruf,mencegah dari yang munkar,mendirikan sembahyang,menunaikan zakat,dan mereka taat kepada Allah SWT dan Rasul NYA.Mereka itu akan diberikan rahmat oleh Allah SWT;sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.." surah Al Taubah:71

"Serulah manusia kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik.Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan NYA dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.." Surah Al-Nahl:125


Ini hanyalah sebahagian firman Allah SWT yang disebutkan di dalam Al-Quran dalam menyeru hamba NYA untuk terus berdakwah menyampaikan keindahan Islam itu sendiri.Di dalam Al-Quran itu sendiri ada dinyatakan kepentingan dalam berdakwah, namun berapa ramai diantara kita yang menerima golongan dakwah ini dengan cara yang baik?Secara peribadi daripada pandangan mata kasar dan pengalaman diri ini, sebahagian besar masyarakat hanya melepaskan tanggungjawab dakwah ini pada golongan tertentu sahaja.Tiada usaha dakwah di dalam masyarakat itu sendiri.

Berdakwah sebenarnya bermula dari dalam sesebuah keluarga, komuniti, mahupun dalam sesebuah masyarakat.Kesedaran perlu ada betapa pentingnya penekanan dalam kehidupan seharian seseorang itu tentang keindahan Islam, tentang mengenal Allah SWT dan Rasul NYA.Bagaimana perkara dakwah ini boleh diadakan sekiranya tiada kesedaran pentingnya berdakwah bukan hanya untuk diri sendiri, tetapi juga kepada mereka yang berada di sekeliling kita.Apabila masyarakat Islam tidak menyedari kepentingan untuk berdakwah, tidak mustahil semakin berleluasa isu murtad berlaku.

Jangan hanya tahu menuding jari menyalahkan pihak yang memurtadkan seseorang individu muslim, sedangkan apabila individu berkenaan melakukan kemungkaran, mereka yang berada di sekeliling yang bernama Islam itu sendiri tidak pernah mengambil tahu atau berusaha untuk membantu golongan sebegini.Apabila terjadi, hanya tahu menyalahkan sesama sendiri.

Jika dakwah itu dianggap remeh dan hanya utk alim ulama sahaja maka, akhirnya nanti tiadalah yg akan ambil berat antara satu sama lain dalam hal beragama dan dalam menegakkn Islam.Jika semua bsikap pentingkn amalan untuk diri sendiri sahaja, apa akan jadi pada mereka yg sememangnya naif??Mungkin saja sikap kita yg terlalu pentingkn diri sendiri,maka makin jauhlah mereka yg ingin berhijrah.

Ini suatu kisah yang dikongsikan oleh seorang sahabat suami ain:

Pernah seorang “converted” yang baru memeluk agama Islam memberi bayan(ceramah) di Markaz Nizamuddin ketika zaman Maulana Inamul Hassan menjadi amir. Katanya di dalam bayannya,”Sebab apa orang-orang kafir sekarang ini memusuhi orang-orang Islam?” Ia bertanya dan ia juga yang menjawab, “ Ianya adalah seumpama dua orang kaya, seorang sangat pemurah. Selalu memberi sedekah dan hadiah kepada orang-orang miskin dan orang ramai, maka ia disukai dan disayangi oleh orang miskin dan orang ramai. Sebaliknya seorang lagi adalah kedekut serta mengaut kekayaan peribadi serta mengenepikan orang miskin dan orang ramai, maka ianya dibenci oleh mereka semua. Begitulah perumpamaan orang Islam hari ini, mereka mempunyai kalimah yang sangat berharga dan bernilai namun bersifat kedekut dengan tidak mahu mendakwahkan kalimah berkenaan kepada orang kafir. Hasilnya orang-orang kafir memusuhi dan membenci orang-orang Islam.”

Begitulah betapa pentingnya untuk berdakwah dan terus berdakwah dalam Islam.Ain harapkan perkongsian kali ini membuka minda kita agar lebih terbuka dan berusaha menyampaikan ilmu Allah SWT walaupun sedikit kerana tugas itu terletak di bahu setiap umat Islam.

Segala kekurangan di dalam perkongsian ini harap dimaafkan dan silalah menegur demi kebaikkan bersama.Segala yang baik itu datang daripada Allah SWT, dan yang buruk itu datang daripada diri ini jua...

Pesanan-tanpa amar ma'ruf nahi munkar, tidak mungkin iman dapat dipelihara.
[justify]
Back to top Go down
View user profile http://aerol90.forumms.net
 
DAKWAH PEMBINA UMMAH
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
aerol90_2U :: UMUM :: AEROL90-
Jump to: